- Sos. Berceni nr. 8K, sector 4, București
- 0790821004
- ioanamarculescu@cabinet-psihoterapie-bucuresti.ro
Ce este dezvoltarea personala / psihoterapia?
Dezvoltarea personala/ psihoterapia este o forma de tratament, o terapie psihologica, care se realizeaza preponderent prin vorbire si care are menirea de a ajuta clientul sa-si clarifice problemele de natura psihologica si sa capete sau redescopere treptat abilitatile de a-si rezolva dificultatile cu care se confrunta in viata emotinala si relationala.
In functie de varsta si contextul ales sau necesar in care are loc procesul psihoterapeutic, putem vorbi de psihoterapie sau dezvoltare personala individuala (copil sau adult), de cuplu, de familie sau de grup.
Este un proces de durata variabila in functie de felul psihoterapiei, de problematica clientului, de severitatea simptomelor si de ritmul fiecarui client. Procesul psihoterapeutic se desfasoara in mai multe etape:
- Intr-o prima etapa, clientul ii descrie psihoterapeutului problemele cu care se confrunta. Terapeutul “sondeaza” prin intrebari adresate clientului toate aspectele care ar putea avea legatura cu problema, astfel incat sa capete o viziune cat mai clara asupra acesteia. Este etapa de clarificare, in care sinceritatea clientului are un rol deosebit de important.
- Terapeutul nu judeca in nici un fel persoana venita in terapie, indiferent de natura problemelor acesteia si are obligatia pastrarii confidentialitatii a tot ceea ce se discuta in cabinet (cu exceptia cazurilor in care terapeutul considera ca apare un pericol real pentru client sau pentru o alta persoana).Terapeutul ajuta clientul sa-si stabileasca obiectivele psihoterapiei, sa isi clarifice “unde vrea sa ajunga”. In functie de aceste obiective se va stabili si strategia terapeutica si se va lucra in directia dorita, terapeutul explicandu-i clientului interventia terapeutica pas cu pas.
- Urmeaza etapa in care clientul si terapeutul lucreaza impreuna pentru a atinge obiectivele clientului. Pentru a ajunge unde si-a propus, clientul va fi nevoie sa treaca prin mai multe “provocari” care il vor ajuta mai intai sa inteleaga simptomele si problemele cu care s-a prezentat in terapie, modul in care acestea au aparut si cum anume se mentin si apoi sa descopere in propria persoana forta si resursele prin care sa-si imbunatateasca abilitatile de a-si rezolva dificultatile si de a inlatura simptomele nedorite. Aceste “provocari” constau in discutii terapeutice si in exercitii mentale, imaginare sau actiuni reale in cabinet sau ca “tema pentru acasa”.
- Se face astfel trecerea spre urmatoarea etapa: cea in care clientul aplica in viata de zi cu zi abilitatile (re)dobandite si face modificari la nivel comportamental si relational. Starea mentala si emotionala a clientului este deja mult mai buna si astfel reuseste sa treaca mai usor peste obstacolele inerente oricarei existente.
- Terapia se incheie in momentul in care clientul, pe de o parte, si-a atins obiectivele, iar pe de alta parte, acesta se simte “inarmat” cu o serie de modalitati de a raspunde mental, emotional si comportamental mai eficient eventualelor situatii problematice susceptibile sa mai apara in viitor.